Landsbygdshubben

Genom projektet ska Leader Höga Kusten tillsammans med andra främjare i området förbättra förutsättningarna för samhällsentreprenörer i landsbygder samt synliggöra engagemang och utveckling som sker och kan ske i våra landsbygder.

Om projektet

Vad som kanske är landsbygdernas största möjlighet; drivkraften och den ständiga uppkomsten av nya idéer; tenderar allt för ofta att inte bli verklighet på grund av utmaningen i att hitta nätverk, få stöd i processen från idé till genomförande och stöttning av genomförandet. De drivna människorna i våra landsbygder är till exempel sällan enbart företagare, man brinner för sin bygds utveckling som helhet och är samhällsentreprenörer! I dagsläget är det svårt för samhällsentreprenörer att få stöd i sitt arbete och det finns därför ett tydligt behov att stötta och finnas tillgängliga där idéerna finns, för att fungera som möjliggörare och på så sätt öka innovationskraften i våra landsbygder. Behovet av stöttning blir ännu starkare när det kommer till att arbeta med/för de globala målen.

Genom projektet ska fler samhällsentreprenörer utvecklas, diversifiera sin verksamhet, skapa mer samhällsnytta och utveckla sina platser. Genom att lyfta goda exempel – Landsbyggare – ska fler bygder och entreprenörer inspireras till att skapa och driva bärkraftiga och hållbara organisationer och samarbeten. Genom att arbeta med ”bygdelotsar” kommer projektet rekrytera fyra personer vars uppdrag är att jobba för utveckling av en specifik ort, en i vardera Höga Kusten-kommun. Och genom att Landsbygdshubben – en mobil utvecklingsplattform för att stödja samhällsentreprenörer och bygdeutvecklingsgrupper. Hubben möjliggör direkta möten med entreprenörer på geografiskt spridda platser.

Hur gick det i projektet?

Leaderturnén

Den mobila hubben, även kallad ”Leader på turné,” besökte 16 olika platser inom vårt område och bjöd in allmänheten att delta i samtal om utveckling. Vid varje besök deltog representanter från kommuner, regionen och länsstyrelsen, vilket gav besökarna möjlighet att diskutera sina idéer direkt med relevanta aktörer. Totalt coachades över 120 sttycken idéer, vilket är ett mycket positivt resultat. Detta initiativ skapade också ett omfattande kontaktnät mellan det främjande systemet och våra samhällsentreprenörer, vilket har lett till ett ökat förtroende för de främjande aktörerna och kortare kontaktvägar för entreprenörer som söker stöd. Den mobila hubben visade tidigt att den var uppskattad, därför skapades också en mer permanent sådan ”hubbplats” under projektet där man satt på en plats i Sollefteå och en plats i Kramfors, där det var möjligt att besöka oss oftare på en fast plats. 

leaderkontoret högakusten

Bygdelotsar

Projektet har innefattat fyra bygdelotsar, en i varje kommun, med uppdrag att stödja utvecklingen på en specifik ort där de har en stark lokal förankring. Bygdelotsarna har fungerat som ”spindeln i nätet” för att samordna och identifiera ortens utvecklingsbehov. Resultaten har varierat beroende på varje orts unika behov och mål. Varje bygdelots har arbetat i nära samverkan med en styrgrupp bestående av representanter från olika organisationer och personer som representerar bygden, inklusive kommunens företrädare. På några ställen tittar man på hur man skulle kunna permanenta bygdelotsen, finansiering för att kunna bevara deras arbete.

Genom projektet har varje bygdelots, tillsammans med sin ort, utvecklat en handlingsplan för fortsatt arbete och ökat samarbetet med respektive kommun. Denna metod har gett mycket positiva resultat: fyra orter har kunnat lyfta sitt utvecklingsarbete till en ny nivå, skapat samsyn om gemensamma mål, och stärkt sin kapacitet att arbeta för ortens framtida utveckling.

Våra Bygdelotsar:
Leif Svanholm – Bygdelots Ullånger
Karin & Björn Jonsson – Bygdelotsar Ramsele
Anders Bergström – Bygdelots Viksjö
Magnus Olofsson – Bygdslots Mellansel

Bild på Bygdelotsarna i Höga Kusten

landsbyggare

Projektet har bidragit till att bredda och synliggöra samhällsentreprenörskap i området, med fokus på att inkludera olika bygder och samverkande organisationer i stället för enskilda företagare/personer. Detta arbete har resulterat i:
Porträttering av 8 landsbyggare: Vi har lyft fram åtta olika samhällsentreprenörer, ”landsbyggare,” som representerar en mångfald av intressen, geografisk spridning och bakgrunder. Dessa porträtt har inspirerat och breddat bilden av vem som kan vara en samhällsbyggare på landsbygden.
Genomförande av två ”Landsbyggardagar”: Vi har arrangerat två event, ”Landsbyggardagar,” med ett varierat program som inkluderade workshops, föreläsningar och diskussioner. Vid dessa tillfällen har både främjande aktörer och samhällsentreprenörer bjudits in, vilket har främjat nätverkande och erfarenhetsutbyte.
Fler samhällsentreprenörer i bygdeutvecklingen: Projektet har inspirerat fler individer att ta rollen som samhällsentreprenörer och engagera sig i sin bygd.
Stärkt lokal stolthet: Projektet har skapat en starkare känsla av stolthet för den egna platsen, där samhällsentreprenörer och invånare tillsammans ser värdet och potentialen i sin bygd.

Landsbyggare.se kan du möta både nya och gamla Landsbyggare i Höga Kusten och resten av Sverige.

Om projektet

Projektperiod
2023-01-01 till 2024-11-30

Projektägare
Leader Höga Kusten

Projektledare
Olivia Karlsson
070-377 97 75
olivia@leaderhogakusten.se

Om finansiering

Beviljat leaderstöd
3 153 526 kronor

Total finansiering
3 153 526 kronor. Projektet finansieras av den ”Nationella Leaderpotten” och belastar ej Leaderområdets budget.

Leaderstödet består av finansiering från EU, staten, Region Västernorrland Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Örnsköldsviks kommun.

Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden