Attraktiva hållbara platser
Projektet är en förstudie där Leader Höga Kusten tillsammans med samverkande organisationer i Höga Kustens bygder ska utreda bygdernas behov och öka deras kompetens i att genomföra utvecklande insatser för att skapa hållbara attraktiva platser.
Om stödet
Syftet med förstudien är utreda behov i Höga Kustens landsbygder för att bygderna ska få kompetens och genomförande kapacitet för att utveckla sina bygder till hållbara attraktiva platser. Förstudien sker i samarbete med andra främjande organisationer och genom detta arbete ska bygderna lära sig mer om hur man kan utveckla hållbarhetstänk i deras satsningar för attraktiva bygder genom att vi arbetar tillsammans.
Vad kan man söka för?
En förstudie har genomförts för att utreda behov och förutsättningar för bygder i leaderområdet att genomföra utvecklingsinsatser för hållbara attraktiva platser.
8 bygder har genomfört utredande insatser lokalt, 2 insatser per kommun. (Sollefteå kommun, Härnösands kommun, Kramfors kommun och Örnsköldsviks kommun) Bygderna ska ha lämnat delrapporter kring sina utredningar som underlag till förstudien för genomförande av utvecklingsinsatser i leaderområdet kring hållbara attraktiva platser. Bygderna som vi samverkar med i förstudien har ökad kompetens om hur man genomför en kvalitativ utredning samt hur de 3 hållbarhetsdimensioner kan integreras i utvecklingsarbetet. Genom att genomföra en förstudie inhämtas kunskap om kvalitativt utredningsarbete och i bygdernas delrapporters ska det framgå att kompetens inhämtas angående utvecklingsarbete med inriktning på hur de 3 hållbarhetsdimensionerna kan integreras.
Vem kan söka?
Bygder i kommunerna Sollefteå kommun, Härnösands kommun, Kramfors kommun och Örnsköldsviks kommun. Totalt 8 bygder ska genomföra utredande insatser lokalt, 2 insatser per kommun.
Om stödet
Sökbart maxbelopp: 60 000 kr
Stödnivå: 100% av kostnaderna
Medfinansiering: Ni som söker måste medfinansiera projektet med minst lika mycket som ni beviljas i stöd. Medfinansiering kan bestå av egna pengar eller ideellt arbete.

Pågående projekt

Gussjönoret 2.0 – en modern mötesplats
Projektet ska utreda hur man kan skapa en hållbar mötesplats som bygden kan samlas kring. Man vill även samverka i större utsträckning för att skapa så hållbara nätverk som möjligt.
Om projektet
Projektägare: Gussjö intresseförening
Plats: Gussjö
Leaderstöd: 60 000 kr

Höga Kusten-rutten
Projektet ska undersöka förutsättningarna för att samarbeta mellan fastland och öarna längs kusten kopplat till infrastruktur. Där man ska titta närmre på hur man kan skapa förutsättningar för att enklare samarbeta mellan förenings- och näringslivet längs kustbandet.
Om projektet
Projektägare: Kramfors kommun
Plats: Norrfällsviken, området runt Skuleberget & Ulvön
Leaderstöd: 60 000 kr

Nämforsens offentliga skogsträdgård
Projektet ska undersöka möjligheterna till att upprätta en tillgänglig skogsträdgård och skapa hållbara matproduktionssystem.
Om projektet
Projektägare: Byalaget Näsåker samverkan
Plats: Näsåker
Leaderstöd: 60 000 kr

För en utvecklande landsbygd
Målet med projektet är att göra en ordentlig genomlysning på vad det finns för möjligheter att utveckla föreningen till något som gynnar både Moliden som by, men även alla invånare som i nuläget bor (eller är intresserad av att flytta till) i byn eller närliggande byar.
Om projektet
Projektägare: Molidens IK
Plats: Moliden
Leaderstöd: 60 000 kr

Ramsås byaslakteri
Projektet ska undersöka möjligheterna att starta ett byslakteri på platsen och utreda hur man på så sätt skulle kunna arbeta med småskalig lokal livsmedelsproduktion.
Om projektet
Projektägare: Korpås gård
Plats: Ramsås
Leaderstöd: 60 000 kr

Utveckling Norabygden
Detta projekt bygger på ”Inventering av framtidsvision och engagemang i Norabygden”. Därifrån kan ska projektet sedan välja var resurser och initiativ skall göra nytta. Projektet ska fokusera på framtid där inflyttning och nyskapande i både föreningsliv och företag ska inventera möjligheter och lust att slå sig ner och bidra till kommunens fortsatta utveckling.
Om projektet
Projektägare: Nora hembygdsförening
Plats: Nora
Leaderstöd: 60 000 kr

Utveckla möjligheten att bo och verka i bygderna runt Boteå
Projektet ska bidra till att skapa premisser för bygdens utveckling mot en hållbar attraktiv plats där arbetsglädje och sysselsättning i gemenskap, trygghet, och trivsel är ledord.
Om projektet
Projektägare: Grislynna byamack ekonomisk förening
Plats: Boteå
Leaderstöd: 60 000 kr

Nätraåns kanotled
Projektet ska undersöka möjligheterna att återställa Nätraåns kanotled i farbart skick samtidigt som hänsyn tas till miljökrav och artskydd. Målet är att skapa en hållbar lösning där friluftsliv och djurliv samexisterar, samt att utreda nödvändiga tillstånd och markägandeförhållanden för att kunna påbörja arbetet.
Om projektet
Projektägare: Bygdsam Nätradalen
Plats: Bjästa
Leaderstöd: 60 000 kr