Ungas delaktighet

Projektet ska bevilja stöd till lokala delprojekt i syfte att ta tillvara på ungas idéer för att skapa en inkluderande och attraktiv livsmiljö.

Om stödet

Projektet syftar till att ta tillvara på ungas idéer och kreativitet samt ge dem möjlighet att bli mer delaktiga i processerna kring att skapa sina egna aktiviteter och utveckla sin egen roll i den lokala utvecklingen. Genom att i samarbete med bygdernas föreningar låta unga genomföra sina egna idéer vill vi i projektet bidra till att förbättra ungas relation till platsen de bor på och stärka känslan av att vara delaktiga i lokalsamhället. Deltagande och möjligheter att påverka skapar samhörighet, vilket i sin tur ger engagemang och framtidstro. En del i detta är även att synliggöra ungas engagemang via sociala medier, varför vi knyter till oss unga inspiratörer som kan dela sin vardag. Genom att man kan följa unga inspiratörers engagemang i bygderna skapas stolthet och attraktionskraft i och för bygderna och landsbygden som helhet. Detta kan bidra till att man lockar fler att engagera sig i sin landsbygd, eller att man helt enkelt lockas till den plats där det finns engagemang.
Om stödet

Sökbart maxbelopp: 20 000 kr
Stödnivå: 100% av kostnaderna
Målgrupp: Ungdomar 16-25 år i utvecklingsområdet Lokalt ledd utveckling Höga Kusten.

Logotyper för projekt som beviljats EU-finansiering inom landsbygdsfonden under åren 2024-2022.

Genomförda insatser

Summer vibes

Mona och 5 av hennes vänner i Härnösand ville genomföra en festival för ungdomar i Härnösand. De bjöd in föreningar att presentera sina aktiviteter för unga, spelade musik och höll i spel med barn. De hade även Tik-Tok dans, dansuppträdande och karaoke. På kvällen blev det disco med DJ. Festivalen blev lyckat och gruppen har planer för att samordna nya aktiviteter.

Några lärdomar tog dem med sig också, t.ex. hur man gör en budget och idéer kring hur de kan nå ut till ännu fler nästa gång!

Om projektet

Projektägare: Nya Sambiblioteket
Plats: Härnösand
Leaderstöd: 17 500 kr

Käpphästtävling

Käpphästtävling

Varje år genomförs en stor festival i Sollefteå, där en av festivaldagarna är barnens dag. Ungdomssektionen i Sollefteå Ryttareklubben passade på att göra en käpphästtävling för barn, för att få fler att röra sig och ha kul. Ungdomschecken använde dem för att annonsera evenemanget i sociala media, köpa in priser till tävlingen, bjuda på fika och bygga egna käpphästhinder. Över 100 barn och ungdomar var med och tävlade och gruppen av 15 ungdomar som genomförde tävlingen var väldigt nöjda.
Om projektet

Projektägare: Sollefteå Ryttarklubb
Plats: Sollefteå
Leaderstöd: 20 000 kr

Bild på EPA-träff i Kramfors

Ungdomsbildträff

Young Wheels beviljades stöd för att genomföra en EPA-träff i Kramfors kommun. För att genomföra träffen fick Young Wheels pengar för matservering och snygga klistermärken och tröjor till deltagarna. Young Wheels ville efter träffen utveckla en mötesplats för motorintresserade unga i kommunen, idag driver dom en motorgård med stöd från Allmäna Arvsfonden.
Om projektet

Projektägare: Motorveckan Höga Kusten
Plats: Kramfors
Leaderstöd: 20 000 kr

Corssbana i Junsele

Cossbana i Junsele

Jimmie och andra i MX klubben i Junsele ville skapa en crossbana i Junsele på en gammal travbana. Deras vision var att ha ett ställa där man kan omgås, åka cross på sommaren och på vintern kunna köra cross eller skoter. Tanken var att inte bara medlemmar i MX klubben skulle kunna använda anläggningen, men även ungdomar från hela Sollefteå kommun. Gruppen fick tillstånd att använda travbanan och satt igång med att bygga vallar och hopp. Förutom ungefär 25 ungdomar som hjälpte till med bygget ställde även företag i bygden upp genom att låna ut maskiner.
Om projektet

Projektägare: Junsele Motorcrossbana
Plats: Sollefteå
Leaderstöd: 20 000 kr

Käpphästtävling

Kreativ afton

Susanna älskar att syssla med olika typer av hantverk, och ville gärna ge även andra unga möjlighet att prova på olika tekniker. Hon hörde av sig till Nordingrå Konstby och fick hålla en kreativ afton där. Kring 20 ungdomarna fick testa att skapa med lera, brodera och de gick igenom olika metoder och tekniker. Susanna ser tillbaka på evenemanget med stolthet: ´det blev en otroligt fin gemenskap och alla nämnde att det var ett fint initiativ´.
Om projektet

Projektägare: Nordingrå Konstby
Plats: Kramfors
Leaderstöd: 9 000 kr

Käpphästtävling

Ungdomslokaler i Drömme

Junis och UNF i Drömme, Nätradalen har tillgång till ett litet gym, ungdomslokal och hockeyplan. Sex ungdomar tyckte att fler ska ha möjlighet att använda lokalerna som finns i området och för det ville de utveckla dem. I ett flertal träffar planerar dem hur de vill rusta upp dem och vilka materialen skulle behövas för att göra lokalerna kul som mötesplats för unga. De köpte in gymredskap som ett löpband och även en multispelbord. Deras tips till andra unga? ´Ta hjälp och fika mycket!´.

Om projektet

Projektägare: UNF Drömme
Plats: Örnsköldsvik
Leaderstöd: 20 000 kr

Snowpark i Latbergsbacken

Snowpark Latbergsbacken

William och hans kompisar hörde av sig till Leader Höga Kusten och ville göra en snowpark i Latbergsbacken i Kramfors. Vi hjälpte dem ta kontakt med Kramfors Alpina och bidrog med pengar till inköp av rails och annan utrustning.
Om projektet

Projektägare: Kramfors Alpina
Plats: Kramfors
Leaderstöd: 25 000 kr

Käpphästtävling

Konstnärsverkstad

I Ramsele fanns önskemål om att göra en konstnäsverkstad för unga konstnärer. Med stöttning av Leader Höga Kusten skapades en ungdomssektion i Ramsele konst- och hantverksförening. Ungdomssektionen fick sedan pengar för inköp av konstnärsmaterial och kurser i bland annat akvarellmålning.
Om projektet

Projektägare: Ramsele Hantverksförening
Plats: Sollefteå
Leaderstöd: 14 000 kr

Nyfiken? Vill du veta mer?

Vi hjälper gärna till! info@leaderhogakusten.se   Adress Brandellvägen 9 873 98 Nordingrå Org.nr 802540-7399
Integritetspolicy & cookies
Leader nationellt leadersverige.se