Naturturism Resele

Reselebygden har stora men outnyttjade möjligheter inom småskalig naturturism. Under ledning av Resele Idrottsförening har företagare och föreningar beslutat att satsa på att utveckla besöksnäringen i Resele- och Näsåkersbygden tillsammans. Projektet syftar på att bidra till ökad sysselsättning och ökade intäkter för lokala entreprenörer och att etablera nya företagare.

Om projektet

I projektet ska flera paket tas fram där entreprenörer samverkar för att kunna erbjuda utflykter och äventyr som ger besökare en unik natur- eller kulturupplevelse. Upplevelser som jaktresor, spårning, amatörarkeologi och överlevad ska utvecklas.

Resele som turistmål ska marknadsföras aktivt mot Europa. Framförallt riktar man sig mot den tyska och holländska marknaden. I marknadsföringen kommer man även att inrikta sig mot smalare och mer specifika målgrupper som t.ex. jägare, människor med intresse för skogsbruk eller arkeologi.

En flaskhals för projektet och utvecklingen av turism i Resele är bristen på övernattningsmöjligheter. I projektet satsar man därför på att utveckla iden ”Din Egen Campingplats”, där en eller ett par familjer med campingbil kan njuta av att bo vid en vacker sjö eller med en betagande utsikt över landskapet.

Inom projektet ska en inventering göras av bygdens smultronställen. Besökarnas upplevelser förstärks med hjälp av film, animationer och avancerad presentationsteknik, så att besökaren på sin iPad eller mobil på plats kan se till exempel hur hällristningarna gjordes när Nämforsen för några tusen år sedan rann direkt ut i havet.

Om projektet

Projektperiod
2014 – 2022

Projektägare
Resele IF

Projektledare
Maaike Smit
maaike.smit@solleftea.se

Webb och sociala medier
hogakusteninland.com

Projektet i media
Har du läst eller hört om projektet i media? Dela gärna med dig av artikeln eller sändningen till oss på info@leaderhogakusten.se
Om finansiering

Beviljat leaderstöd
732 320  Kr

Regional finansiering:
251 393  Kr

Egen finansiering
109 301 Kr

Total finansiering
1 093 014 Kr

Leaderstödet består av finansiering från EU och staten

Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden

Logo eu Strukturfond leader